Het is echt ontelbare keren tegen me gezegd toen ik volledig in de shit zat: achteraf zul je zien hoeveel waardevolle lessen je hebt geleerd, dat het allemaal ergens goed voor was. Zelfs Oprah roept het te pas en te onpas…want zonder al haar ellende was ze nooit de succesvolle vrouw geweest die ze nu is (Amen to that!). Maar heel eerlijk…daar kon ik op zo’n moment echt helemaal niks mee. Ik voelde me rot, zag geen perspectief en zag al helemaal niet waar dit alles goed voor zou kunnen zijn. ‘Lekker makkelijk gezegd’, dacht ik dan als een vriendin me weer probeerde op te beuren, ‘jij hebt jouw leven op de rit’ (waarbij ik in mijn hoofd stiekem mijn tong uitstak).

Het is waar…

En toch he…het is waar. De waardevolste lessen heb ik geleerd toen mijn leven een puinhoop was. Maar vaak wel in retrospectief. En soms duurde het lang voordat ik die inzichten kreeg. Totdat ik een manier leerde die ervoor zorgde dat ik niet alleen heel snel de waardevolle lessen snapte, maar ook de situatie in een ander perspectief plaatste. Wat vervolgens weer heel goed was voor mijn mindset en me uit het gevoel van slachtofferschap haalde.

De oefening die ik ontdekte

De oefening die ik ontdekte was de ‘Upside-Down Gratitude’. Deze oefening gaat ervan uit dat de mindere periodes in je leven juist zorgen voor persoonlijke groei, kracht en beweging. Dat ze essentieel zijn om uit je comfortzone te komen en je op weg te helpen op je spirituele pad. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld door deze oefening wat ‘mislukking’ me allemaal opleverde. Voortaan werk ik dan ook vanuit de gedachte van Trial & Error, waardoor het snelst de allerbeste verbeteringen tot stand komen. Ook leerde ik dat ik teveel focuste op de ander, waardoor ik mijn eigen wensen en verlangens niet eens meer kon benoemen. Door dit te (h)erkennen kon ik hier bewust mee aan de slag en veranderingen doorvoeren.

In positieve flow komen

Ik ben ervan overtuigd dat de oefening waardevol is voor iedereen Of je nou te dealen hebt met groot persoonlijk leed of met relatief kleine issues waar je toch bijzonder veel last van hebt. En…het maakt niet uit of dit al wat langer geleden is of het juist net allemaal heeft gespeeld. Ik verzeker je dat het werken met de Upside-Down Gratitude oefening je mooie inzichten gaat geven en je bovendien gaat helpen in een positieve(re) flow te komen.

Gratis template

Om je snel op weg te helpen heb ik een handige template voor je gemaakt, waardoor je direct aan de slag kunt. Deze kun je hier downloaden.

Laat me hieronder weten wat de oefening allemaal voor je doet en wat je belangrijkste inzichten zijn!

Nog meer inzicht?

Maak kans op een gratis Inzichtsessie door je aan te melden via deze link.