Uit onderzoek blijkt dat ruim 50% van de Nederlandse vrouwen het lastig vindt om tijd voor zichzelf te vinden. Ze geven hierbij aan ‘zichzelf te vergeten’, ‘het moeilijk te vinden om tijd voor zichzelf te nemen’ en ‘zichzelf weg te cijferen voor anderen’. De hoogste tijd om hier verandering in aan te brengen. Een eenvoudige én doeltreffende manier om vandaag nog voor jezelf te kiezen lees je in dit artikel.  

Ben je vrouw, dan ben je waarschijnlijk extreem relatiegericht, gefocust op je omgeving en een pleaser pur sang. Herkenbaar? Niet vreemd. Volgens de overlevering zijn dit de hardnekkige overblijfselen van onze oertijd, gecombineerd met nog taaiere m/v rolpatronen.

Waar het fout gaat

Begrijp me niet verkeerd. Met deze eigenschappen is niet persé iets mis. Waar het fout gaat is wanneer je door deze zorgzame blik naar de buitenwereld, jezelf compleet over het hoofd ziet. Als jij pas ‘aan de beurt komt’ wanneer de rest van de wereld jouw onverdeelde aandacht en energie heeft ontvangen. Je elke avond dodelijk vermoeid je bed inrolt en de balans al lang zoek is. Dat is het moment om je eens serieus achter je oren te krabbelen en je af te vragen ‘Hoe ga ik dit veranderen?’. Het antwoord is wat mij betreft niet heel erg moeilijk. Er is namelijk maar één remedie die instant succes garandeert en dat is het toedienen van een flinke portie onvervalste zelfliefde.

Een leuker, productiever en sexyer leven

Zelfliefde is ‘hot’. En dat is niet voor niks. In haar bestseller ‘You are a Badass!’ doordrenkt auteur en succescoach Jen Sincero elk hoofdstuk met de oproep tot meer zelfliefde als basis voor een ‘happy life’ en adviseert ze om vooral helemaal verliefd te worden op jezelf. ‘Is het leven niet zoveel leuker, productiever en sexyer als we onze schitterende, heerlijke ik volledig zouden omarmen?’

Als groot voorstander van radicale zelfliefde, ben ik het helemaal met haar eens. Hoe kun je überhaupt voor een ander zorgen als je niet eerst voor jezelf zorgt? En daar zit dan ook direct het grootste misverstand. Zelfliefde is niet egoïstisch. Het is de ultieme win-win situatie. Immers, you can’t pour from an empty cup. Je kunt de ander niet helpen, als het met jou niet goed gaat.

Dé ultieme tip

Vanzelfsprekend zijn er tal van praktische tips om jouw ‘radical selflove-niveau’ met sprongen te verbeteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van het vastleggen van me-time in je agenda (een onwrikbare afspraak met jezelf), leren nee-zeggen (een ‘ja’ tegen een ander, mag geen ‘nee’ zijn tegen jezelf) en de dag te starten met liefdevolle intenties waarbij jijzelf centraal staat?

Stuk voor stuk waardevolle tips. Het probleem van dit soort lijstjes is alleen dat we het ook nog moeten gaan doen. En daar wrikt vaak de schoen. We beginnen vol moed met onze goede voornemens, om vervolgens op dag drie al te merken dat we weer terugvallen in ons oude, wegcijferende, gedrag. Laten we het deze keer eens anders aanpakken. Wees mild voor jezelf en onthoud alleen deze ene ultieme tip: wat zou je je beste vriendin adviseren? Dus in elke situatie waarbij je in opofferend en energie-zuigend gedrag dreigt te vervallen…wat zou je nu tegen haar zeggen? Over het algemeen zijn we een stuk milder voor de ander dan voor onszelf, dus de uitkomst kan alleen maar positief zijn. Start vandaag nog met het toepassen van deze strategie en zie hoe je leven met sprongen verbetert. Succes verzekerd!

Dit artikel verscheen eerder als gastblog op Lifejunkie.nl, het platform voor ambitieuze millennials.